Lite om livet på landet hos oss

tisdag 31 maj 2011

Altanstädning

Vi hade en helt fantastisk förmiddag, lillprnsen och jag. Solen gassadeoch sommarvärmen visade sig. Vattenslangen, skurborsten och barfota tog vi oss an altanen. Vi har inget tak på den så vet ju att det blir till att göra om det men nu känns det rent. Flyttade ut lite pelargoner också som vuxit sig stora inne hela våren, nu ska det väl inte bli frost igen. Tur det var varmt för E hade inte alltid koll på var golvnivån var, så mamma fick sig en och annan dusch.
Gillar skarpt gamla föremål i trä, här är två av mina tunnor. Spaljen har jag faktiskt knåpat ihop själv, lite snickeri kan jag...
Kaprifolen är en härlig entre till altanen, klättar och doftar för fullt nu.







 Morfar snickrade ihop ett picknickbord till lillprinsen förra sommaren, självklart får det också plats. En liten söt prickig vaxduk på det så det håller för alla saftkalas, stenhjärtat blev en bra tyngd så den ligger kvar när det blåser.

söndag 29 maj 2011

Mors dag

Blåst, sol, regn och moln vilken "väderdag". Fick frukost på sängen av mina grabbar (tidig timma men det var helt okey). Redan vid niotiden var prinsen och jag ute och skulle prova hans nya cykel, det blev en lång dag på detta sätt och det är väl bara passa på när det nu var Mors Dag.
Veterancup (blev bara 3 lag tillsist men kul ändå) på förmiddagen, då fick vi lite solvärme på oss med. Sedan var det paus i fotboll och då bjöd vi hela familjen på middag, som mormor toppade med glasstårta. Både lillebror och lillasyster var med idag och sånt är alltid lite extra mysigt. Sedan var det dags för fotbollsrunda nummer två, då var det värre med värmen. ( och så kallar man fotboll för sommarsport, ibland tvivlar jag)

Hunnit en rensarrunda i lite land idag med, regnet hjälper grönskan men tror att bara för att bråka så ger det ogräset en extra skjuts. Ska få lite nya planter i veckan, eller till helgen kan jag hoppas så jag hinner fixa plats åt dem med. Tror jag vet var så kanske kan jag övertyga mannen om att det kan bli vårat projekt på torsdag när vi är lediga. Sten till inramning finns ju gott om nu efter allt grävande så det är ju bara att bära.

Sista raderna blit till kära mor..
Vad skulle jag göra utan dig, du är fantastisk!
Tack för att du alltid finns så nära, älskar dig!


torsdag 26 maj 2011

Golvvärme nu???

Ibland räcker det med blickar för att man ska förstå vad nära och kära säger.
Så när jag kommer med fråga nummer 435 behöver jag inte vänta på nått svar efter ett ögonkast..
Som när mannen inte riktigt orkar förklara mer eller kanske inte ens känner att det är nödvändigt att jag får svar på alla frågor. Oftast ger han svar men blir det för inveckalt eller tråkigt med tekniska detaljer så avviker min uppmärksamhet, det vet han. Iallafall så lägger han "golvvärmeslang" ikväll. Nu vt jag att det är fler med mig som bromsar i bygget.. golvvärme utan att det finns tillstymmelse till vägg, tak eller annat byggliknande. Logiskt också, för nästa vecka gjuts en platta och då ska ju värmen va under, men det bromsar i mitt huvud iallafall. Tur vi är olika, det gör ju att hela projektet blir bra och klart, vi tar vissa bitar var helt enkelt. Vi pratade innertak häromkvällen och efter en stunds grubblande var vi överrens och jag hade även bestämt klart väggar i kök och matdel, när det nu blir dags för det.
M ska med hjälp av min lillebror och far snickra för glatta livet under semestern, eftersom jag är klar i stort sätt med min del av val och tankar (och för det andra mest är ivägen när 3 snickarkunniga ska bygga) så tar lillprinsen och jag lite semester på egen hand i juli.
Jag ser till att fylla frysen med bullar och kakor, kanske ett par lasanger (annars vill de nog välja meny själva) sen kan vi åka och busa o bada istället.



Ett avlopp är på plats också, perfekt med allt regn som kommit i veckan. M försöker lugna mig med att ge lite hopp om framsteg (jag vet ju att det går framåt men det är ju på nått sätt roligare när det synns mer) platta början på nästa vecka och sen ska den "vila 2 dagar sen kan man börja snickra.
(då gäller förståss att snickaren har det med i sitt schema och hinner komma hit med)

tisdag 24 maj 2011

Äntligen tillbaka!

Vilken lättnad, både mannen och jag är glada. Han fick sina tvkanaler (när vi nu ska hinna med att titta på dem, mn tror att själva vetskapen om att de funkar räcker) och jag fick tillbaka mitt internet. Nu ska det bli lite mer som vanligt.
Har idag varit på resande fot i jobbet, det är ju helt fantastikt vacker ute! En tripp genom smålänska höglandet, bland blommande syren, ängar av hundkex och lekfulla kor. Tänk vad mycket tid man bara "åker" i bil, utan att egentligen se ut. Vissa dagar undrar jag hur jag kom till jobbet eller hem därifrån, det går liksom på autopilot. Men detta land är fantastikt i sin blomning i maj-juni så försöker att titta på riktigt. Vår bröllopsdag närmar sig, nästa vecka och det året var jag verkligen uppmärksam på grönskan. Tanken var att äppelblomningen skulle ske i början på juni det året men blev ju tidigare (precis som i år).. Fast i år är det inte över än så det finns hopp att det blommor lite även nästa vecka. Lillprinsen och jag tog oss an gräsklippnningen i söndags (tar en stund med 5000kv) det blev ju lite blomblad i håret på oss både efter att ha zickzackat oss mellan träden.

Han vill förståss styra själv nu när han är en riktigt stor kille, kan väl säga att det tar inte mindre tid när allt körs lite korsochtvärs och i cirklar. För att jag efter att han somnat på klipparen får klippa alla "småremsor" som blev kvar emellan. Men men det är helt okey, några somrar längre fram kan han ju sköta det helt själv.
Plockade in en famn med vilda sommarblommor i söndags, det är ljuvligt. Midsommarblomster, gökört, hundkex och humleblomster. Synd att de vissnar så fort inne, men hela ängen är ju full så det är bara att fylla på med nytt.



tisdag 17 maj 2011

Kalashelgen är över


Förjätmigej i småvaser, servetterna från meandi, i bakgrunden vimplarna
 Vips så var det över. Stoj och stim, glass, kakor och paket i mängder. Det är härligt med barnkalas men det tar på föräldrarnas krafter. Lördag var det kompisen Melvin med familj, de lekte alla barnen och det var full fart, riktigt barnkalas med fiskdam och glass i strut. Till kvällen var vi hos goa vänner på grillning och det avslutades med fireshow. Lillasyster med sambo, de är så duktiga. Bara ett litet missöde av en träff i pannan med brinnande kedja, fast hon är en tuff brud så en liten ramsa så var det bara till att fortsätta.
Söndag morgon började i gryningen så att säga, vaknade vid 05.20 och då började tankarna snurra så det var bara att gå upp. Det var en ljuvlig morgon, det hade regnat hela natten och blåst men lugnat sig till morgonen. Solen strålade på det våta gräset och fågelkvitter i den lite ljumma klara luften, sådana ögonblick är härliga. Jag gick där i den tysta morgonen med gummistövlar och plockade småblommor, klippte äppelkvistar och bara njöt.




 Dukade och fixade med det mesta sedan efter ett par timmar var det dags att väcka grabbarna. En dag till med kalas, (svårt att förklara på måndagen sedan att det inte kommer någon och sjunger och har med sig paket, när det varit en hel vecka fyll med sånt).

 Prinsen följde med mormor på lite turne och då fick mamman fart. Dukning, blommor, cupcakes, våffelsmet, just byta till en ren klänning, sätta upp håret och sen var det dags för hela familjen. Väldigt många fina paket det är ju lika roligt för mamman att se allt det fina och roliga. Efter kalaset gick vi på fotboll, lagom avslutning på söndagskvällen, lillprinsen var helt slut så han somnade i vagnen 25 meter från ytterdörren och sov igenom hela matchen. Lite tråkigt att vädret inte var med oss i helgen, bland paketen var ju en superfin drake, simbassäng och en superfin cykel, hade solen varit lite varmare kunde vi testat alltihop men det är klart det kommer en lång och härlig sommar snart!

torsdag 12 maj 2011

Tripp trapp

För 4:e dagen vaknar vi av att det blandas, grävs och bankas ute. Murarna var på plats tidigt även idag, jag trodde de var klara med sitt men visade sig att vi skulle få en liten trapp med. Där ser man.. Det är ju fantastiskt roligt för varje framsteg som görs, så ser jag det. I eftermiddag har maken och jag varit in i stora staden och inhandlat slang, rör mm  (lite allt som behövs till rörmockeriet i grunden) så verkar som det kan börja gjutas en grundplatta i dagarna med.  När de först hade "ritat" på marken var tillbygget skulle bli såg det ganska litet ut men nu när det börjar byggas uppåt ändrar jag åsikt.
Att det bygg upp en ganska bra bit ser lite konstigt ut nu men det kommer ju i samma golvnivå som den befintliga är nu.


Katten är med i varje steg, ordagrant. Hans fotspår fnns i cementgrunden.

 Här på bilden till höger syns den gamla lilla ingången till källaren, idag revs det sista av den med. Nytt lass med sten är beställt och sen kommer förhoppningsvis all jord, sten runtikring att lastas bort med. Det blir lite trångt och skräpigt när man bygger, antar att det ingår.

Till nått helt annat..

Lillprinsen gungar för glatta livet, det var verkligen en helt "super-present". Tänk att man kan ha så mycket kul på en gunga. Kunde inte föreställa mig att han skulle få en så fin gunga, verkligen mitt i prick.
Den kläddes med ballonger och serpentiner på stora dagen och de har nu dekorerat stora delar av trädgården. Vi får ta ett riktigt varv inför helgen båda kalas och samla upp lite. Vi hoppas verkligen att vädret håller i sig, vore så mysigt att kunna kalasa ute i trädgården. Igårkväll kom jag äntligen till skott och bakade. 60 cupcakes, av olika slag. Med lite karamellfärg, choklad och strössel blir det läckert på bordet. Ska försöka mig på en glasstårta i form av tåg med, har som tur var ett kort på en så det ska väl gå.


Gungställningen under körsbärsträdet
Sista bilden idag blir på korgmöblerna uppe i hallen, de har nu fått sina nya kuddar. Känns lite luftigare och ljusare med dessa.
Virkade plädar ärvda och loppisfynd. Den virkade kudden i mitten är ett litet fynd på ikea.
Torgdag i staden och handlade på mig ett par kassar till med blomster. Det är väl bara att ta på myggolja och ge sig ut i kväll och få dem i jord också.

tisdag 10 maj 2011

Paket, glass och gunga, lyckliga dag.

 Min lille Prins..
Idag fyller han 3 år. Det har varit en riktigt härlig dag, frukost på sängen med sång och paket. Lite spel och lek med nya saker. Sedan laddade vi kaffet och mormor, farmor och Sune kom på lite tårtkalas. Ljuvligt väder och vi satt i solen och mumsade på glasstårta. På önskelistan stod cykel och gunga, gissa om vi blev glada när farmor visade vad de hade på släpet. (Är inte jätteglad i färgglada trädgårdsleksaker och har önskat lite mer diskretare variant av gunga). De hade byggt en gungställning av granstammar/slanor, så fin! Hela eftermiddagen och kvällen har det gungats må ni tro. Vi reste gungan lite snett från sandlådan, under körsbärsträdet (det blev ju inte sämre av att det blommar just nu).
Samtidigt som kalas och gunga mm så har det hänt en del på byggfronten. Muren (som blir den nya grunden) är klar, putsad idag. Gamla trappen och lilla tillbygget på baksidan är rivet. Nu väntas lite gjutning i dagarna och frigolit, sten, fyll, armeringsnär ja lite smått och gott helt enkelt ska i.. sen minns jag inte riktigt mer vad schemat sa så återkommer till det..


(tyvärr så är det problem med internet på hemmafronten så nya bilder får lugnt vänta lite. Hoppas ni har tålamod och fortsätter läsa.)

fredag 6 maj 2011

Kuddkrig

Verkar som om internet kanske vill fungera även i berghem nu, men jag ropar inte hej än. Vad snabbt man vänjer sig vid vissa saker och sedan upptäcker hur mycket man saknar det när det inte funkar. Tror och hoppas att det ska gå nu.
En intensiv vecka ligger i backspegeln. Mycket på jobbet, lite större utmaningar och projekt som tar kraft men på samma gång ger energi. Det är riktigt kul att anta nya utmaningar och lära sig nya saker och sen känna att man kan prestera och nå nya mål. Erkänner dock att jag somnat som en sten när jag väl landat på kudden.
En "ledig" helg stundar och vet inte hur vi ska få allt att få plats eller gå ihop men men det ordnar sig nog. Verkar som om solen ska skina och då går det ju lite lättare. Dagarna blir lite längre och det kan jag verkligen behöva. Imorgon är det lite arbetsdag på dagiset som prinsen går på, innefattar korvgrillning och lite lek med antar jag. Efter det blir det fotbollsskolemöte, fika och systund hos farmor. Lillkillen är en liten kille så behöver lite experthjälp av farmor med att fixa lite kläder.
Nästa vecka fyller prinsen 3, då ska här bli kalas som jag nämnt tidigare. Har börjat baka lite men det finns mer att göra på den fronten med. Tänkte jag skulle fylla våningsfat med olika cupcakes i härliga glada färger och olika strössel. Vimplarna ligger klara och när jag ändå har symaskinen framme så blir det lite kuddar med. Konstigt men kuddar går alltid att ha fler,iallafall här hemma. Denna sydde jag av ett "Tildatyg" och i mitten ett litet broderi som "storasyster" gjort till mig en gång, kantade med lite vit spets. Den blev riktigt söt tycker jag.

Passar fint till de nya plädarna jag fyndade härom veckan, 125kr. Trodde knappt det var sant. Vips så fick 2 nya fina quiltar följamed mig hem. När solen skiner finner de sin plats på altanen annars myser vi med dom i soffan.

Det är nog inte slut där, har klippt lite mer som ligger och väntar på sybordet. Dt blir lite nya kuddar till korgmöblerna uppe. Har tagit bort lite av de rödblommiga textilerna nu till sommaren och ersätter med lite ombyte i vitt och beige/grå. Allt händer inte på en dag men under helgen hoppas jag det blir färdigt.
 Man kan ju köpa färdiga kuddar med, så slipper man väntetiden:)
Som denhär godingen från Art Wood, den kunde jag inte släppa när den kom till jobbet för någon vecka sen. Och visst blev det bättre bäddat i sovrummet med denna fina volangkudden till!




söndag 1 maj 2011

Köksträdgården

Eftersom internet fortfarande inte funkar på hemmaplan tar jag ett litet inlägg till när jag har en dator. Under påskhelgen hade vi en "trädgårdshelg" hemma, mycket blev gjort vilket var väldigt skönt. Mest nöjd är jag med min lilla köksträdgård som fick lite påfyllning och tillfräschning (konstigt ord). I veckan fyndade jag två påsar jordgubbsplantor på torget med som fick en plats i solen. Älskar att gräva, plantera och fixa i trädgården, lyckligt lottad att ha en riktigt STOR med. Prinsen har varit tveksam till biten med att man blir skitig på kupen men det börjar vända. Men barfota får jag nog inte honom  än på ett tag.

Pallkragarna blir blandad kompott framåt sommaren, lite potatis, morötter och olika blommor

Jordgubbar, nya för i år, Emil letade flera gånger efter bären, gick till slut med på att vänta till sommaren
Stenar som kommir fram ur tillbygget, de blev en fin inramning till kryddlandet

Tillbygge.. lite uppdatering

Här händer det grejjer, ingen är gladare än jag! Snickare en dag, sand och sten nästa. Fredagen var det lastbilsleverans av frigolit mm och idag har det gjutits. Magnus med hjälp av lillebror och Sune har jobbat flitigt i både snö, regn och solsken idag. Jag och prinsen gjorde vårt bästa med lite markservice. Våffelfest blev en välbehövlig paus för dem. Med lite sylt och grädde i magen blev de sen färdiga.
Imorgon eller tisdag väntas murare, rörmockare så det blir fler bilder framåt.


Lite pyssel har jag hunnit med under dagen med. Fick lite syinspiration, fram med tyger, nåldynan och strykbrädan. Det blir lite nya kuddar till hallen uppe och lite pyssel till Lillprinsens kalas. Tänk att vår lille Prins fyller 3 redan, tio fingrar kvar räknar vi, sen blir det kalas!! Nyblom och Kollen har i sin broschyr för vår/sommar2011 en vimpelrad som det är broderat "grattis" på. Som vanligt tänker jag att: det måste man ju kunna sy själv, så det gjorde jag.
Det ska till  lite enfärgade vita vimplar med och hängas på altanen till kalaset